Panouri fotovoltaice

Panourile fotovoltaice sunt sistemele care transforma energia solara in energie electrica.

Componentele principale ale panoului solar reprezinta celulele solare.

Panourile solare se utilizeaza separat sau legate in baterii pentru alimentarea consumatorilor independenti sau pentru generarea de curent electric ce se livreaza ain reteaua publica.

Un panou solar este caracterizat prin parametrii sai electrici, cum ar fi tensiunea de mers in gol sau curentul de scurtcircuit.

Pentru a indeplini conditiile impuse de producerea de energie electrica, celulele solare se vor asambla in panouri solare utilizand diverse materiale, ceea ce va asigura:

  • protectie transparenta impotriva radiatiilor si intemperiilor
  • legaturi electrice robuste
  • protectia celulelor solare rigide de actiuni mecanice
  • protectia celulelor solare si a legaturilor electrice de umiditate
  • asigurare unei raciri corespunzatoare a celulelor solare
  • protetia aimpotriva atingerii a elementelor componente conducatoare de electricitate
  • posibilitatea manipularii si montarii usoare

Energia solara fotovoltaica este energie produsa prin celule fotovoltaice solare, care convertesc lumina soarelui direct in energie electrica.

Celulelor solare erau inainte folosite adesea pentru alimentarea, fara baterii electrice, a calculatoarelor de buzunar si a ceasurilor. Ele sunt fabricate din materiale semiconductoare similare cu cele utilizate ain electronica la cipurile semiconductoare din componenta dispozitivelor semiconductoare.

Cand lumina soarelui este absorbita de aceste materiale, energia solara este convertita cu participarea particulelor subatomice, si fluxul dirijat de electroni ce ia nastere, reprezinta electricitate.

Acest proces de conversie a energiei luminii ain energie electrica se numeste efect fotovoltaic.

De aceea, celulele fotovoltaice nu trebuiesc confundate cu alte sisteme de conversie ale energiei solare. Ele sunt notate cu simbolul PV.

Panourile solare fotovoltaice sunt, de obicei, structuri de celule fotovoltaice elementare grupate ain module, care contin aproximativ 40 de celule. Un numar mai mare din aceste module pot forma unitati suprafatiale de cativa metri patrati. Aceste panouri sunt plate si pot fi montate sub un unghi de expunere catre sud, fix, sau pot fi montate pe un dispozitiv autoreglabil de urmarire a soarelui, care sa le permita sa capteze lumina soarelui ain decursul unei aintregi zile.

Mai multe panouri interconectate pot furniza suficienta energie pentru uzul casnic al unei locuinte. Pentru utilajele electrice de mare putere sau pentru aplicatii industriale sau de utilitate publica sunt necesare sute de panouri ce vor fi interconectate pentru a forma un singur, unitar PV-sistem, mai mare.

Celulele solare utilizeaza straturi de materiale semiconductoare doar cativa microni grosime. Saltul de tehnologie a facut posibil ca aceste sa poata fi integrate perfect in fatade, pe acoperisuri, etc. Unele celule solare sunt proiectate pentru a functiona cu lumina de soare concentrata. Aceste celule sunt construite bazandu-se pe concentrare a luminii folosind o lentila corespunzator pozitionata. Aceasta abordare are atat avantaje si dezavantaje ain comparatie cu panourile plate. Principala idee este de a folosi foarte putin costisitoarea parte de semiconductor din panourile fotovoltaice in timp ce colectarea de lumina solara sa fie optimizata cat mai mult. Dar, pentru ca lentilele trebuie sa fie permanent orientate spre soare, utilizarea de colectoare solare concentrate este decamdata putin raspandita.

Performanta unei celule fotovoltaice este masurata dupa intensitatea curentului electric produs de ea.