Sisteme hibrid

Sistemele hibride sunt sisteme ce combina mai multe tipuri de generatoare de energie electrica.

Cele mai folosite sisteme ce realizeaza un ansamblu hibrid sunt sistemele solare si sistemele eoliene.

Majoritatea sistemelor hibride sunt sisteme off-grid, adica nu sunt conectate la retea, avand acumulatori in alcatuirea lor.

Aceste sisteme sunt folosite in zone izolate unde conectarea la reteaua electrica este imposibila sau foarte scumpa.

Un sistem hibrid eolian-solar cuprinde urmatoarele componente principale:

  • turbina eoliana, controller eolian, panouri fotovoltaice, controller/charger solar, acumulatori, invertor.

Panourile fotovoltaice transforma radiatia solara in energie electrica. Un numar de panouri fotovoltaice conectate in serie sau in paralel care produc energie in curent continuu.

Turbina eoliana transforma energia mecanica a vantului in energie electrica. Aceasta este instalata in varful unui stalp.

Controller-ul hibrid este cel ce comanda acumulatorii, ii încarca si descarca in siguranta.

Acumulatorii inmagazineaza energie produsa pentru a fi consumata ulterior. Poate fi o singura baterie sau mai multe conectate impreuna. Alegerea capacitatii acumulatorii este o decizie foarte importanta deoarece acestia trebuie sa asigure furnizarea constanta de electricitate.

Invertorul transforma curentul continuu de la panouri in curent alternativ

Consumatori: aparatele electrice din clădire alimentate la invertor (CA) sau la acumulatori (CC).

Sistemele hibride fotovoltaice si eoliene sunt acele sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile care functioneaza atat cu panouri fotovoltaice, cat si cu ajutorul unei turbine eoliene.

Astfel de sisteme hibride fotovoltaice si eoliene sunt recomandate pentru asigurarea necesarului electric dintr-o unitate de cazare turistica, locuinta, pensiune, scoala sau unitate medicala.

Sistemele hibride fotovoltaice si eoliene includ, de asemenea, invertoare, regulatoare de incarcare si acumulatori solari pentru stocarea energiei electrice produse peste necesarul de consum.

Sistemele hibride fotovoltaice si eoliene sunt ideale pentru a fi folosite si la sistemele de irigatii ale terenurilor agricole.