Turbine eoliene

Sistemele eoliene sau morile de vant devin tot mai cunoscute ca solutie alternativa de producere a energiei electrice.

La nivel rezidential, o turbina eoliana poate asigura necesarul de electricitate daca este corect proiectata, dimensionata si pozitionata.

Turbinele eoliene au doua destinatii majore, fie includerea intr-o centrala eoliana sau furnizarea de energie locuintelor.

In cazul din urma turbinele eoliene sunt folosite impreuna cu panourile solare si baterii pentru a furniza constant electricitate in zilele inorate sau senine fara vant.

Un sistem de energie eoliana transforma energia cinetica a vantului in energie mecanica sau electrica care pot fi valorificate pentru utilizare practica.

Există doua modele de baza de turbine eoliene electrice:

– cu axa verticala si cu axa orizontala (stil elice).

Turbinele eoliene cu axa orizontala sunt cele mai comune in ziua de astazi, reprezentand aproape toate „utilitatile la scară” (de la 100 kilowati in sus) dintre turbinele de pe piata mondiala.

ce este o turbina eoliana 1Subsistemele turbinelor eoliene includ:
Paletele rotorului –  cele care convertesc energia vântului în energie de rotaţie pe ax;
O nacela (o incinta) – care conţine un tren de rulare de obicei, inclusiv o cutie de viteze
şi un generator;
Un turn – pentru a sprijini rotorul şi trenul de rulare;
Echipamente electronice – cum ar fi controlere, cabluri electrice, echipamente de sprijin la sol, precum şi echipamentele de interconectare.
– Unele turbine nu au nevoie de o cutie de viteze

Diametrul rotorului are o raza de pana la 80 de metri.

ce este o turbina eoliana 3Turbinele eoliene pot avea sase, trei, doua sau doar o paleta a rotorului.

Paletele sunt executate din fibra de sticla armata cu poliester sau epoxi-lemn.

Paletele se rotesc la 10-30 de rotatii pe minut la viteza constanta, desi un numar tot mai mare de turbine functioneaza la o viteza variabila.

Puterea este controlata în mod automat pentru ca viteza vantului variaza si turbinele sunt oprite la viteze ale vântului foarte mari pentru a le proteja impotriva deteriorarii.

Senzorii sunt folositi pentru a monitoriza directia vantului si turnul din cap este intors spre linia cu vant.

Turbinele eoliene variaza in dimensiune. Aceasta imagine descrie o varietate de dimensiuni ale turbinei de-a lungul istoriei cat si cantitatea de electricitate pe care sunt capabile sa o genereze fiecare (capacitate de turbina sau puterea de rating).ce este o turbina eoliana 2

Energia electrica generata de o turbina eoliana de utilitate industriala este in mod normal colectata si introdusa in liniile electrice de inalta tensiune caz in care se amesteca cu energia electrica de la centralele electrice clasice, hidrocentrale si alte tipuri de centrale livrate consumatorilor ca utilitati. Astazi sunt testate turbine cu capacitati din ce in ce mai mari mare ca de ex 5000-10.000 kW (putere de 5-10 MW).

Fiecare sistem necesita o proiectare riguroasa din punct de vedere tehnic, care se realizaza in functie de particularitatile locului de amplasare si de scopul in care urmeaza sa se foloseasca. 
Sistemele eoliene se monteaza pe stalpi incastrati in fundatii de beton si se pot instala in locuri in care viteza vantului este in mod frecvent suficient de mare pentru producerea energiei electrice.

Turnul de sustinere al turbinei trebuie ales astfel incat, dupa ce a fost montat, sistemul sa se situeze la o inaltime de cel putin sase metri deasupra oricarui obstacol aflat pe o raza de minimum 100 de metri in jurul pilonului.

Odată montat si pornit, sistemul se pune in miscare si se opreşte singur, fara sa necesite interventie sau conectare la alte surse de energie. Fiecare model de turbina este proiectat sa functioneze intre diferite valori ale puterii vantului si de aceea se vor opri atunci cand curentii de aer sunt prea slabi sau, din contra, mult prea puternici. Atunci cand turbinele au conditii normale de functionare, energia produsa este distribuita cu ajutorul unui charger.