Turbine eoliene offshore mai mari decât Turnul Eiffel nu vor mai avea nevoie de subvenţii

Mari producători de energie eoliană susțin că turbinele eoliene offshore vor ajunge să aibă dimensiuni mai mari decât turnul Eiffel, ceea ce va permite acestui sector, în premieră, să furnizeze energie electrică verde fără subvenţii guvernamentale, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei citate, o serie de producători, precum Siemens, lucrează la dublarea capacităţii turbinelor eoliene offshore, care au deja o anvergură mai mare decât un jumbo jet.

”Speranţele că noile turbine vor fi disponibile pe piaţă până în 2025 au fost motivul principal pentru care unii dezvoltatori din Germania şi Danemarca au câştigat săptămâna trecută contracte pentru furnizarea electricităţii produse de turbinele eoliene offshore la preţuri de piaţă, fără subvenţii”, susțin analiștii Bloomberg New Energy Finance.

În urmă cu trei ani, producţia de energie electrică pe baza unor turbine eoliene offshore era o tehnologie de vârf, mai scumpă decât reactoarele nucleare, iar costurile erau duble faţă de turbinele eoliene terestre.

Conform analiștilor intervievați de Bloomberg, ”în prezent, dezvoltatori precum Energie Baden-Wuerttemberg (EnBW) şi Dong Energy se oferă să construiască turbine eoliene offshore fără subvenţii de la Guvern arată că energia regenerabilă evoluează mai repede decât se preconiza, ceea ce va pune şi mai multă presiune pe producţia de electricitate pe bază de combustibili fosili sau gaze naturale”. Astfel, compania Dong Energy se aşteaptă ca, la finalizarea proiectului, undeva la mijlocul următorului deceniu, viitoarele turbine să producă fiecare între 13 şi 15 megawaţi, faţă de 8 megawaţi cât produc în prezent cele mai mari turbine.

Fiecare dintre viitoarele turbine gigantice de 15 megawaţi vor produce mai multă electricitate şi mai ieftină decât cinci turbine actuale de 3 megawaţi sau chiar decât două turbine de 8 megwaţi, deoarece turbinele mai mari pot produce aceeaşi cantitate de energie cu un număr mai mic de fundaţii şi mai puţine conexiuni la reţea. Astfel, parcurile eoliene offshore vor fi mai eficiente, cu mai puţine turbine şi lucrări de mentenanţă, mai arată sursa citată.

Potrivit Bent Christensen, responsabil pentru costul energiei, Siemens Wind Power, ”chiar acum punem la punct o turbină şi mai mare. Dar cât de mare va fi, nimeni nu ştie”

”Turbinele mai mari sunt mai grele, ceea ce constituie o limită cu privire la mărimea turbinei, astfel că ar putea fi nevoie de materiale uşoare, precum fibra de carbon, pentru a reduce greutatea rotorului şi a palelor, pe măsură ce turbinele devin din ce în ce mai mari”, susține Bent Christensen.

Leave a Comment