Merită să investești într-un parc fotovoltaic?

In the evening, when the solar panels

Da, conform analizei de producție, este o investiție cu profituri rapide și fără efort.

Analiza e simplă, 1 MW de panouri fotovoltaice instalate poate aduce 127.400 – 180.180 euro anual la o investiție estimată de 600.000 euro + TVA.

Pașii sunt relativi simpli:

  1. Analiza terenului
  • Avem nevoie de un plan de situație
  • Amplasăm panourile și îți dăm estimatul de producție
  1. Obținerea Certificatului de Urbanism (CU)
  • În baza planului de amplasament scoatem ATR-ul (Aviz Tehnic de Racordare) și aflăm costul final al parcului
  1. Întocmirea PUZ – noi ne ocupam și de asta
  2. Obținerea Autorizației de Construcție (AC), eventual scoaterea din circuitul agricol – și asta o rezolvăm tot noi
  3. Realizarea Proiectului Tehnic de Execuție (PTE)
  • Efectuarea testelor de smulgere (pull-out test), pentru determinarea adâncimii de pilonare
  1. Construcția și punerea în funcțiune a parcului fotovoltaic
  2. Obținerea licenței de exploatare comercială din partea ANRE – tot noi

Dacă te-ai gândit să dezvolți un business în domeniul energiei electrice produsă din surse regenerabile, investiția într-un parc fotovoltaic reprezintă o metodă sigură de a realiza venituri semnificative, folosind o sursă inepuizabilă precum lumina solară.

În prezent, există astfel de proiecte implementate în România care generează profituri foarte mari, demonstrând că acest tip de investiție se amortizează într-o perioadă scurtă de timp. Având în vedere toate aceste aspecte, oportunitățile de business sunt evidente și sustenabile pe termen lung.

Astfel, dacă îți dorești să investești în acest domeniu al energiei regenerabile și business-ul tău să prindă contur, noi venim în ajutorul tău. Pentru că ne pasă și ne dorim să devii unul din dezvoltatorii pieței de energie electrică, mai jos am prezentat etapele necesare pentru concretizarea business-ului tău.

Costurile și beneficiile unui parc fotovoltaic:

Costurile pentru realizarea unui parc fotovoltaic de 1 MW pot ajunge la suma de 560.000 euro + TVA, fiind incluse și lucrările de racordare prezentate de Avizul Tehnic de Racordare.

Dacă luăm în considerare beneficiile privind realizarea unui parc fotovoltaic având capacitatea de 1 MW, ne raportăm la o producție anuală de 1300 MW. Conform Operatorului Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale din România (OPCOM), actualizat la data de 13.10.2023, prețul energiei electrice din cadrul Pieței Pentru Ziua următoare (PZU) este de 138,60 euro/MW injectat în rețeaua națională, atunci rezultă un câștig anual de 180.000 euro. 

De menționat faptul că, prețul de vânzare mediu anul acesta a fost în jur de 100-120 euro, dar este în continuă creștere.

Luând în considerare costurile și beneficiile prezentate mai sus, amortizarea investiției pentru parcul fotovoltaic se face în termen de aproximativ 3 ani.

Picture of PMG Wind România
PMG Wind România

Sisteme și parcuri fotovoltaice